Baza znanja

Splošno

Zakaj je cena tako ugodna cena?


Sami oblikujemo okvirje in delamo neposredno z enim izmed največjih proizvajalcev dioptrijskih leč na svetu. Ker v verigi ni vmesnih členov, lahko ponudimo boljšo kvaliteto za veliko nižjo ceno. Kompletna očala, leče in okvir skupaj, za nižje dioptrije do +/- 4,50 (seštevek sfere in cilindrov) stanejo 99 €, za večje dioptrije pa 149 €.

Je možno plačati po obrokih?


<p>Za nakupe nad 200€ je možno plačilo na obroke prek bančnega servisa Leanpay. Število obrokov je odvisno od zneska in kreditne sposobnosti posameznika. Vse potrebno uredimo v živo v naših optikah v Ljubljani in Mariboru.</p>

Koliko časa traja izdelava progresivov?


<p>Progresivna/multifokalna očala izdelamo v 10 dneh. Zaradi logističnih težav med pandemijo se lahko to nekoliko podaljša.</p>

Kakšen je postopek nakupa očal?


Princip Della Spine je, da očala pred nakupom preizkusite. Postopek se začne tako, da izberite tri najljubše okvirje in jih dodate v svoj brezplačni preizkus na domu. Mi bomo v vse tri dali leče z vašo dioptrijo in vam jih poslali na dom. Imeli boste en teden časa, da jih preizkusite in se šele nato odločili, ali boste katera sploh kupili. Če boste, jih enostavno zadržite, preostale (oz. vse) pa vrnete. Celoten preizkus je brezplačen, tudi poštnino v obe smeri krijemo mi.

V kolikšnem času prejmem očala?


Večino naročil pošljemo v roku dveh delovnih dni. Na zalogi imamo leče za dioptrije od + 4,00 do -9,00 ter do +/- 2,00 cilindra. Če je vaša dioptrija večja in je leče potrebno delati po posebnem naročilu, pa očala pošljemo v roku enega tedna.

Kdo plača poštnino?


Poštnino v obe smeri plačamo mi. Celoten preizkus na domu je popolnoma brezplačen.

Ali dobim popust za družinske nakupe?


Trudimo se, da vsem nudimo čim ugodnejša očala. Popuste nudimo na več parov enake dioptrije, žal pa si trenutno ne moremo privoščiti družinskih popustov.

Kaj vse je vključeno ob nakupu očal (etui, krpica za čiščenje)?


Vsaka očala dobite v etuiju, priložimo pa še krpico za čiščenje. Predvsem je pomembno, da leč ne brišete z ničemer drugim, razen s priloženo krpico. V trgovinah in lekarnah je mogoče kupiti vlažne robčke za čiščenje očal, ki pa v resnici poškodujejo zaščitne in antirefleksne sloje na lečah, saj so robčki pregrobi.

Koliko je garancije?


Garancija za očala je dve leti. Napake, ki so zajete v garanciji, so na primer luščenje acetatne plastike okvirja ali odstop antirefleksnega sloja leč. V garanciji pa niso zajete fizične poškodbe leč ali okvirja, ki nastanejo z uporabo.

Ali delate tudi očala za pisarne/računalnik – office?


<p>Očalom za pisarniško delo oziroma za delo na računalniku se pogovorne reče office. To so v bistvu multifokalna očala, ki imajo v zgornjem delu vidnega polja dioptrijo, prilagojeno delu v pisarni in za računalnikom. Za takšna očala se morate najprej osebno oglasiti v eni od naših optik v Ljubljani ali Mariboru. Cena za očala office z okvirjem je 159 €.</p>

Koliko stanejo multifokalna/progresivna očala?


<p>Za multifokalna oz. progresivna očala (za daljavo in bližino skupaj) se morate osebno oglasiti v naših optikah v Ljubljani (Igriška 8) ali Mariboru (Vita Kraigherja 5), da izberemo pravilen okvir in izmerimo potrebne parametre (višino zenice). Cena kompletnih progresivnih očal je 259 €. Še vedno velja pravilo, da plačate šele po enem tednu preizkušanja in če z očali ne boste zadovoljni, jih kasneje brez obveznosti in stroškov vrnete.</p>

Ali se lahko oglasim pri vas osebno?


<p>V naših optikah v Ljubljani (Igriška 8) in Mariboru (Vita Kraigherja 5) se lahko oglasite vse delovnike med 9h in 19h. V njih lahko v živo pogledate vse okvirje in jih preizkusite. Prav tako lahko lahko naročite brezplačen preizkus tudi če se oglasite osebno. V optikah večkrat na tedne izvajamo tudi preglede za določitev dioptrije. </p>

Kakšna je cena, če kupim več očal?


Če ob preizkusu ugotovite, da bi imeli še ena očala za rezervo ali da vam jih je enostavno več všeč, dobite za druga očala 20 € popusta, za tretja pa 30 €.

Kaj potrebujem za nakup očal?


Edino, kar morate imeti pri roki, je vaša dioptrija ter plačilna kartica ali Paypal račun. Zenično razdaljo vam bomo izmerili na daljavo s pomočjo fotografije.

Kaj se zgodi z vrnjenimi očali?


Ko dobimo nazaj očala, ki so bila na preizkusu na domu, jih najprej pregledamo. Če so leče nepoškodovane, jih damo v posebno skladišče, kjer jih lahko ponovno uporabimo za otroška očala. Ta so manjša in leče lahko prebrusimo ter tako znižamo ceno za otroška očala (otroci so znani lomilci očal in starše s tem kar dobro udarijo po denarnici). Prav tako pregledamo okvirje. Če so ti v brezhibnem stanju, jih dezinficiramo in vrnemo v zalogo.

Katere dioptrije imate na zalogi?


Na zalogi imamo leče za dioptrije od + 4,00 do - 9,00 ter do -/+ 2,00 cilindra. Če je vaša dioptrija večja in je leče potrebno delati po posebnem naročilu, vam očala pošljemo v enem tednu.

Je prikazana cena za okvirje in leče skupaj?


Da, vse prikazane cene veljajo za kompletna očala, torej dioptrijske leče in okvir skupaj. 99 € za dioptrije do +/- 4,50 (sešteti sfera in cilindri) ter 149 € za večje dioptrije.

Naročilo

Kakšno je stanje mojega naročila?


Stanje naročila lahko spremljate prek svojega profila. Če vas zanima bolj točno pa nas kontaktirajte in bomo natančneje pogledali.

Kaj če moram naročilo spremenit?


Naročila obdelamo hitro, a se bomo kljub temu potrudili, da rešimo zaplet. Če ugotovite, da ste se pri nečem zmotili, nas čim prej kontaktirajte na 031-025-021.

Kako vem, ali bi očala stala 99€ ali 149€?


Ceno očal ločimo v dve kategoriji. Dioptrije, kjer je seštevek sfere in cilindra manjši od +/- 4,50, stanejo 99 € večje pa 149 €. Na primer dioptrija -3,00 (sfera) z -1,00 (cilinder) pade v 99 €, dioptrija -4,25 (sfera) z -1,00 (cilinder) pa v 149 €. Gleda se tisto oko, ki ima slabšo dioptrijo. Za primere, ko so ravno na meji, padejo v cenejšo skupino. Če niste sigurni nam pošljite vašo dioptrijo in vam bomo povedali.

Kaj potrebujem za naročilo?


Edino, kar morate imeti pri roki, je vaša dioptrija ter plačilna kartica ali Paypal račun. Zenično razdaljo vam bomo izmerili na daljavo s pomočjo fotografije.

V kolikšnem času prejmem očala?


Večino naročil pošljemo v roku dveh delovnih dni. Na zalogi imamo leče za dioptrije od + 4,00 do -9,00 ter do +/- 2,00 cilindra. Če je vaša dioptrija večja in je leče potrebno delati po posebnem naročilu, pa očala pošljemo v roku enega tedna.

Kako naročim očala kot darilo za nekoga drugega?


Če želite naročiti očala za nekoga drugega, vas prosimo, da nas prej kontaktirate prek e-pošte ali telefona.

Kdaj plačam?


Plačate šele po enotedenskem preizkusu na domu. Vsa očala boste pred nakupom preizkusili. Preizkus na domu je popolnoma brezplačen in čeprav vrnete vsa očala, ne boste plačali ničesar. Tudi poštnino za nazaj plačamo mi.

Preizkus na domu

Je preizkus na domu brezplačen?


<p>Preizkus trojih očal na domu je popolnoma brezplačen. Tudi poštnino k vam in nazaj plačamo mi. Preizkus lahko naročite tudi osebno v naših optikah v Ljubljani ali Mariboru.</p>

Ali res dobim na preizkus trojna očala?


Vemo, da je kupovanje prek interneta lahko težko, predvsem za takšne izdelke, kot so očala. Zato dajemo možnost izbire treh okvirjev, ki so vam najbolj všeč, mi pa v vse tri vgradimo leče z vašo dioptrijo in vam jih pošljemo na enotedenski preizkus na domu. Šele potem ko se prepričate, da vam ustrezajo, jih kupite, v nasprotnem primeru pa brez stroškov vrnete.

Ali lahko naročim na preizkus več različnih dioptrij?


Žal ne. V posameznem preizkusu na domu imajo vsa očala leče z enako dioptrijo.

Kaj naredim, če ne vidim dobro?


Če ne vidite dobro, nas pokličite, pošljite e-pošto ali pišite na WhatsApp, da ugotovimo, kje je težava. Če ste navajeni nositi kontaktne leče, če imate večje cilindre ali sfero, se včasih zgodi, da morate očala nositi dlje časa, da se nanje navadite.

Kaj, če med preizkušanjem očala izgubim?


Če med preizkušanjem očala izgubite, nas kontaktirajte in težavo bomo poskušali rešiti na čim boljši način.

Kaj, če med preizkusom očala zvijem, opraskam ali zlomim?


Ne bojte se! Če med preizkušanjem po nesreči uničite očala, stroške krijemo mi. Tudi če jih vrnete v več kosih, vam jih ne bomo zaračunali.

Bo v očalih za preizkus na domu res moja dioptrija?


Vsaka očala delamo po meri in so narejena samo za določeno osebo, njeno dioptrijo, zenično razdaljo in izbrane okvirje.

Kaj, če mi nobena očala niso všeč?


Pri preizkusu na domu ni nujno, da očala kupite. Če vam nobena niso všeč, jih preprosto vrnete. Tudi povratno poštnino plačamo mi.

Optika

Ali lahko pridem osebno preizkusit okvirje?


<p>V živo lahko poizkusite okvirje v naši optikah v Ljubljani (Igriška 8) in Mariboru (Vita Kraigherja 5). Ni razlike ali naročite očala prek spletne strani ali v živo. Tudi če se oglasite osebno v optiki in pogledate kako vam stojijo različni okvirji, lahko še vedno naročite preizkus trojih očal. Delovni čas optik je vsak delavnik med 9h in 19h.</p>

Fit

Kako izmerim/izberem dolžino ročk pri okvirju?


Dolžina ročk je običajno proporcionalna veličini okvirja. Manjši okvirji imajo krajše, večji daljše. Dolžina se giblje med 135 in 145 mm.

Kako vem, kateri okvirji mi bodo prav?


Glede na izkušnje je največ težav pri širini okvirjev, zato smo za vsak model napisali, ali je primeren za ožje, srednje ali širše glave. Največ ljudem ustreza srednja velikost. Tisti s širšimi ali ožjimi obrazi običajno že vedo, da morajo pri izbiri paziti. Vsak okvir ima tudi mere. Običajno so te napisane na notranji strani ročk v obliki 50-19-140. Prvi številki sta širina okularja, drugi dve sta širina nosnika, največje cifre pa so dolžine ročk. Pri izbiri prek mer je potrebno paziti, da so te samo za orientacijo in da se med različnimi osnovnimi oblikami (okrogla, pravokotna, mačja) te mere razlikujejo. Torej, če nosite očala pravokotne oblike in iz njih preberete mere, lahko te primerjate samo z drugimi pravokotnimi. Odstopanja v rangu +/- 2 mm pri širini okularjev in nosnika se običajno tretirajo kot podoben model.

Kakšne okvirje imate?


Okvirje izdelujejo iz najboljših materialov povsem po naših zahtevah. Uporabljamo hipoalergen kvaliteten celulozni acetat, za kovinske dele pa Monel ali kaljeno jeklo. Oba kovinska materiala se uporabljata v medicinski opremi.

Dioptrija

Ali izvajate tudi preglede vida?


<p>V naši optikah v Ljubljani in Mariboru izvajamo večkrat tedensko samoplačniške optometristične preglede. Samoplačniško pomeni, da ne moremo izdati naročilnice (lahko pa naročilnico sprejmemo, če jo že imate). Cena pregleda ob nakupu očal ali zamenjavi leč je 19 €, sicer 25 €. Prijavite se lahko tukaj: <strong><a href="http://www.dellaspina.si/#book" target="_blank">termini in prijava</a>.</strong></p>

Kako si izmerim zenično razdaljo?


<p>Ob obisku v eni od naših optik vam bomo zenično razdaljo izmerili mi. Ob nakupu prek spleta pa vam bomo zenično razdaljo računalniško izmerili na podlagi fotografije (selfija) z eno od standardnih kartic (promocijska, zdravstvena, bančna, Urbana …).</p>

Dioptrijske leče

Ali lahko ob spremembi dioptrije zamenjam samo leče?


Da, lahko vam zamenjamo samo leče. Cena bo približno 50 € manj od nakupa celotnih očal.

Ali lahko izdelate očala s foto lečami Transition?


<p>Foto leče na soncu potemnijo, v prostoru pa so kot običajne leče. Za takšna očala se morate najprej oglasiti osebno v eni izmed naših optik v Ljubljani (Igriška 8) ali Mariboru (Vita Kraigherja 5). Doplačilo za fotokromatske leče je 99 €. Še vedno velja enako pravilo, da plačate šele po enem tednu preizkušanja in če z očali niste zadovoljni, jih brez obveznosti in stroškov vrnete.</p>

Ali imajo leče certifikat in dokazilo, da so kakovostne?


Proizvajalec leč, s katerim sodelujemo, je en izmed največjih na svetu. Dnevno naredi več kot 200.000 leč. Podjetje ima CE certifikat, dodatno pa smo leče dali testirati neodvisnemu francoskemu laboratoriju SAS Laboratoire A.LU.TE.C in zanje pridobili certifikat ISO 14889:2013. Če želite videti poročilo testiranja, vam ga lahko pošljemo.

Ali je mogoče dobiti leče z Blue Block filtrom za računalnik?


Optiki in proizvajalci leč v zadnjem času zelo ponujajo Blue Block filter, ki naj bi ščitil pred “nevarno” svetlobo računalnikov in telefonov. Tehnično Blue Block filter odreže del vidne svetlobe, to je do 410 oz. 420 nm, ki naj bi škodovala očem. V resnici te trditve niso niti približno znanstveno dokazane in so zgolj marketinški trik za dodatno prodajo. Vse naše leče imajo UV-400 zaščito, ki skrbi, da do oči ne pridejo škodljivi UV-žarki. Računalniki in telefoni so slabi za oči zato, ker vanje gledamo ure in ure na isti razdalji, namesto da bi gledali malo na daljavo in malo na bližino. Prav tako pri dolgotrajnem gledanju računalnika ne mežikamo dovolj in se posledično oko izsuši, kar privede do pekočega in utrujenega občutka. S tem ko optiki in proizvajalci leč rečejo, da svetloba zaslonov škoduje očem, so si kar naenkrat povečali trg za več kot dvakrat, saj vsi delamo z računalniki in zato očitno vsi potrebujemo očala. Ko bodo neodvisni znanstveniki potrdili, da ta del svetlobe zares škodi očem, bomo v Della Spini ta filter začeli nuditi brezplačno.

Imam cilindre, je to problem?


<p>Na zalogi imamo vse dioptrije, vključno s cilindri do +/- 2,00. Tisti, ki imate večje cilindre od +/- 2,00, se boste morali na žalost oglasiti v eni od naših optik in (ena) očala izbrati v živo. Žal si za cilindre večje od +/-  2,00 ne moremo privoščiti preizkusa trojnih očal, ampak samo enih. Vse drugo ostane enako; cena je nespremenjena in prav tako pred nakupom preizkusite.</p>

Kakšne premaze imajo leče?


Vse leče imajo antirefleksne sloje proti bleščanju, več plasti premaza proti praskam in hidrofobni sloj.

Ali so leče kvalitetne?


<p>Vse leče imajo antirefleksne sloje proti bleščanju, več plasti premaza proti praskam in hidrofobni sloj. Dodatno pa še 100 % UV-400 zaščito. Vse leče so vsaj enkrat tanjšane. Imajo CE certifikat in so še dodatno certificirane za ISO 14889:2013 s strani neodvisnega francoskega laboratorija SAS Laboratoire A.LU.TE.C.</p>

Ali so leče tanjšane?


Vse naše leče so vsaj enkrat tanjšane (1.56). Nad dioptrijo +/- 2,75 pa še dodatno enkrat (1.61) ali dvakrat (1.67). Na podlagi podatkov o dioptriji, zenični razdalje in izbiri okvirjev naš program izračuna najbolj optimalno tanjšanje.

ZZZS - zeleni recept/naročilnica

Imam naročilnico. Jo lahko izkoristim?


<p>Lahko! Začeli smo sprejemati tudi naročilnice od ZZZSja. Vendar se je potrebno osebno oglasiti v naši optiki v Ljubljani (Igriška 8) ali Mariboru (Vita Kraigherja 5), saj sistem ZZZSja ne omogoča, da bi unovčili naročilnico prek interneta. </p>

Plačilo

Katere vrste plačil sprejemate?


Ob naročilu brezplačnega preizkusa na domu je potrebno narediti avtentikacijo kartice ali Paypal računa. Zato, da vemo, da za naročilom dejansko stoji oseba. Sprejemamo bančne kartice Mastercard, Visa, Maestro ter Paypal.

Ali je plačevanje varno?


Na celotni spletni strani uporabljamo varno SSL-kodiranje. Prav tako podatki vaše kartice niso nikoli v naši lasti, ampak so enkriptirani in varno spravljeni pri ponudniku spletnega plačevanja Paylane. Paylane je certificiran z Level 1 PCI DSS. Če nimate aktivnega preizkusa na domu, lahko kadarkoli odstranite plačilno sredstvo z vašega profila.

Ali lahko za moja očala plača prijatelj/starš?


Če nimate bančne kartice ali Paypal računa, lahko za vaša očala plača nekdo od bližnjih. Vse kar morate storiti je, da dodate novo plačilno sredstvo na svojem profilu.

Pošiljanje - Vračilo

Kako vrnem očala, ki mi niso všeč?


<p>Po preteku preizkusa na domu se morate spet prijaviti v svoj profil na dellaspina.si. ter dokončati preizkus. S tem vam bomo generirali povratnico, ki jo nato prilepite na paket z očali. Pokličite GLS kurirsko službo na 01 500 11 50 in jih obvestite, kje naj kurir prevzame paket. To je lahko na vašem naslovu, v službi ali pa ga pustite na GLS prevzemnih točkah (Petrol, OMV, trafike ...), ki jih najdete na www.dellaspina.si/vracilo. Poštnino smo že plačali mi.<br>Očala lahko vrnete tudi naših optikah v Ljubljani in Mariboru.</p>

Kdo plača poštnino?


Celotno poštnino plačamo mi. Tudi za vračilo očal.

Kdo dostavi očala?


Očala dostavljamo prek kurirske službe GLS. Pred dostavo boste od njih dobili e-pošto in SMS, prav tako pa vas bo kurir poklical. Če vas ne bo doma, vam pošiljko lahko pusti na eni izmed dostavno-prevzemnih točk (trafike, OMV, Petrol, paketomat …) ali pa jo ponovno pripelje prihodnji dan. Če eksplicitno želite, da bi vam paket dostavila Pošta, nam prosim to ob naročilu preizkusa na domu sporočite.

Ali lahko očala osebno prevzamem/vrnem?


<p>Seveda. Očala lahko osebno prevzamete in vrnete v naših optikah v Ljubljani in Mariboru.</p>

Sončna očala

Kaj so polarizirana sončna očala?


Ko se svetloba odbija od površin (ceste, vode, snega, stekla …) se v veliki večini usmeri horizontalno, kar povzroča bleščanje. Polarizirane leče imajo filter, ki takšne svetlobe ne prepušča. Tako ni več odbojev, slika je jasnejša in barve intenzivnejše. Vsa naša polarizirana očala imajo 100 % UV-400 zaščito. Doplačilo za polarizirane dioptrijske leče je 50 €.

Ali delate tudi sončna dioptrijska očala?


<p>Sončnih dioptrijskih očal trenutno še ne ponujamo prek interneta. Naredimo pa jih tistim, ki se osebno oglasijo v eni izmed naših opotik v Ljubljani ali Mariboru. Doplačilo za običajne sončne leče z dioptrijo je 30 €, za polarizirane pa 50 €. Kompletna sončna dioptrijska očala vas bodo tako stala med 129 € in 199 €, odvisno od dioptrije in tipa leč.</p>

Multifokalna/progresivna očala

Je možno plačilo na obroke?


<p>Zneske nad 150€ je možno poravnati v dveh obrokih. To lahko uredimo, če nas obiščete osebno v optiki v Ljubljani.</p>

Ali delate tudi očala za pisarne/računalnik - office?


<p>Očalom za pisarniško delo oziroma za delo na računalniku se pogovorne reče office. To so v bistvu multifokalna očala, ki imajo v zgornjem delu vidnega polja dioptrijo, prilagojeno delu v pisarni in za računalnikom. Za takšna očala se morate najprej osebno oglasiti v eni od naših optik v Ljubljani ali Mariboru. Cena za očala office z okvirjem je 159 €.</p>

Koliko stanejo multifokalna/progresivna očala?


<p>Za multifokalna oz. progresivna očala (za daljavo in bližino skupaj) se morate osebno oglasiti v naši optiki na Kersnikovi 10 v Ljubljani, da izberemo pravilen okvir in izmerimo potrebne parametre (višino zenice) Cena kompletnih progresivnih očal je 259 €. Še vedno velja pravilo, da plačate šele po enem tednu nošenja. Če z njimi niste zadovoljni, jih brez obveznosti in stroškov vrnete.</p>

Katere leče uporabljate za progresivna/multifokalna očala?


<p>Leče za progresivna očala kupujemo od priznanega evropskega podjetja. Ker jih ne prodajamo pod njihovo blagovno znamko ampak pod našo, ne smemo povedati katero je to podjetje. Naše leče se delajo po isti tehnologiji, z istimi stroji in iz istih materialov, kot tista, ki so nekajkrat dražja. Edina razlika je, da so naše leče pakirana v bele vrečke in jih prodajamo pod našim imenom. </p>

Ali lahko naročim progresivna očala prek interneta?


<p>Žal ne. Za narediti kvalitetna progresivna/multifokalna očala, je potrebno izmeriti višino zenice na točno določenem okvirju. Tega žal ni mogoče narediti prek interneta, zato se morate za takšna očala osebno oglasiti v eni od naših optik v Ljubljani (Igriška 8) ali Mariboru (Vita Kraigherja 5).<br></p> <p>Če bi jih naredili brez teh meritev, ampak po statističnem povprečju, bi z njimi videli slabo.</p>

Katere podatke potrebujem za multifokalna/progresivna očala?


<p>Edino, kar morate vedeti, je vaša dioptrija. Skupaj bomo izbrali okvir in izmerili parametre, da bomo naredili kvalitetna progresivna očala.</p>

Zakaj so progresivna očala boljša od dvojnih očal?


Na dolgi rok je veliko ceneje in bolj priročno, če namesto dvojnih očal, enih za bližino in drugih za daljavo, nosite samo progresivna. Če v teoriji še gre, se je praksi izkaže, da enih ali drugih ni pri roki ravno takrat, ko jih potrebujete. Ker jih je potrebno skozi dan dajati gor in dol iz glave, se velikokrat izgubijo ali pa pristanejo nekje priročno na kavču, da se nekdo nanje usede. Prav tako je problem pri vožnji, ko z očali za daljavo ni mogoče videti na števec ali navigacijo. Progresivna očala pa se zjutraj da na glavo in zvečer pred spanjem se jih odloži na nočno omarico. Vedno so tam kjer morajo bit - na nosu.

Se bom lahko navadil/a na progresivna očala?


Tehnologija izdelave progresivnih/multifokalnih leč je šla zelo naprej. Delež ljudi, ki se ne more navadit nanje, je sedaj manj kot 1%.

Pogosta Vprašanja | Della Spina: Dioptrijska očala